CMSECS - Classic HMI

+381 64 3268872

CMSECS - Classic HMI


Posle tri godine istraživanja i rada,a  finansiran iz sopstvenih izvora, sa ponosom vam predstavljamo koncept SMART upravljanja i monitoringa putničkih liftova, već prilagođen i za 5G mrežu.

CMSECS (Central Monitoring Smart Elevator Control System)

Sama ideja je nastala iz analize potreba i problema sa kojima se susreću korisnici, serviseri i proizvođači.

Na tržištu Srbije, a i šire, zakonska regulativa je u jednom segmentu zastarela, a u drugom segmentu koji prati visoku tehnologiju i stepen automatizacije i digitalizacije uopšte ne postoji. Zapravo jedino što dobro funkcioniše je kontrola sigurnosti koju sprovodi Jugoinspekt, ali ni izbliza dovoljno da reši haos na domaćem i tržištu nama bliskim državama.

Sam koncept je trenutno najviši nivo tehnologije u procesu digitalizacije, zamišljen i podeljen u nekoliko segmenata i kao takav prdviđen za sva otvorena svetska tržišta:

·         Upravljačka jedinica sa najnaprednijim softverskim rešenjima i algoritmima za sigurnu i udobnu vožnju

·         Energetski deo povezan sa mehaničkim sklopovima

·         Centralna procesorska jedinica za obradu podataka i periferne instrukcije

·         Komunikacioni interfejs za objedinjavanje svih uređaja preko komunikacionog kabla

·         Ethernet i Internet izlazi

·         Centralni Real Time monitoring beskonačnog broja uređaja sa jednog mesta sa identifikacijom preko 120 grešaka i istovremenim internet i SMS linkom prema servisnim službama

·         Spoljne pozivne programabilne jedinice takođe umrežene u jedan sistem

Upravljačke jedinice se razlikuju po stepenu udobnosti i potreba, pa tako su različite za različite namene.

Trenutno smo razvili upravljačke jedinice za stambene objekte do 25 spratova, a u toku su novi razvoji za upotrebu u hotelima i poslovnim centrima.

Na kraju ovog teksta ću se posebno zahvaliti mojim saradnicima na izradi različitih softverskih rešenja od kojih je jedan od najzahtevnijih bio SELF-LEARNING algoritam, koji će kasnije biti detaljnije objašnjen.

Zahtevi koji su morali biti zadovoljeni su sledeći:

 1. Sigurnost     
 2.  Udobnost  
 3. Ušteda električne energije  
 4. Higijena 
 5. Dugotrajnost
 6. Estetika
 7. Mobilna aplikacija za korisnike SMART lifta
 8. Brz odgovor serviserske službe
 9. Cena
 10. Statistički izveštaj
 11. Kvalitetna projektna dokumentacija 

Sigurnost je postignuta kroz stalnu proveru svih perifernih uređaja i komponenti u vremenskom okviru od svakih 10 milisekundi, i u zavisnosti od stanja istih, a na osnovu najnaprednijih algoritama , CPU (centralna procesorska jedinica) donosi najbolju odluku o daljem radu.

Pod proveru potpadaju pogonski motor, LiftDrive (frekventni regulator), svi prekidači na vratima i ostali sigurnosni prekidači, dovod električne energije, Self-dijagnostika samog procesora, komunikacija između uređaja, položaj kabine lifta, Ima/Nema putnika, PREVENTIVNE MERE.

Takođe sistem poseduje neprekidno napajanje upravljanja, a po potrebi je moguće nadograditi i neprekidno napajanje i motora.

Za sigurnost se takođe brine dupli set senzora za kretanje koji u svakom trenutku proveravaju jedan drugog , kako bi neželjeno zaustavljanje sveli na minimum.

Upotrebom mrežne komunikacije, broj kablova se drastično smanjuje i izbegavaju se opasni naponi na samom sistemu.

Poseban deo u softveru, u slučaju kvara identifikuje  prirodu kvara, te shodno tome donosi odluku o postupanju sa kabinom, a u zavisnosti da li unutra ima ili nema putnika.

U nekim dozvoljenim situacijama, sistem će u slučaju da su putnici unutra varijabilnom brzinom doći na stanicu i dozvoliti putnicima da izađu bez posredovanja servisera, što je posebno bitno ako se to desi u kasnim satima ili kad servisna služba ima intervenciju na drugom terenu.

Poseban deo softvera brine o temperaturi pogonskog motora, te shodno tome vrši hlađenje ili čak u ekstremnim slučajevima zaustavljanje, ali posle izlaska putnika, kako bi se sačuvali vitalni mehanički delovi, kao i sam motor.

Udobnost je postignuta iz više aspekata.

Audio-vizuelna identifikacija stanja kabine sa upotrebom tastature sa Brajevim pismom omogućava kako zdravim, tako i osobama sa oštećenim sluhom i vidom da koriste lift sa punim kapacitetom mogućnosti.

Razvijen je i poseban algoritam vožnje osoba u invalidskim kolicima koji se preko bežičnog uređaja prijavljuju za vožnju, te se vožnja liftom prilagođava potrebama iste.

Za mekano pristajanje i kretanje zadužen je frekventni regulator koji sem što se brine o kretanju, ima ulogu da meri sile i struje u pokretanju i samoj vožnji te se isti adaptira na najoptimizovaniju vožnju, što drastično dovodi do produžetka trajanja veka motora, kliznih površina i samih užadi.

U normalnim uslovima, u vožnji se čuje samo muzika i najava sprata. U uslovima kvara na liftu, sve važne informacije ćete dobiti preko zvučnika i displeja montiranih na upravljačkom panelu.

Tu je takođe i širokougaona HD kamera sa konstantnim snimanjem kabine, prvenstveno namenjena za otkrivanje vandala. Kapacitet snimanja je 72h po principu piši/briši. Kamera takođe služi servisnoj službi da daljinskim putem identifikuje eventualni problem ako je u pitanju malo dete ili osoba koja pati od zatvorenog prostora. Operater je u mogućnosti da kontaktira istu osobu i da je relaksira do dolaska.

Ušteda električne energije je postignuta samim upravljanjem preko frekventnog regulatora i to do 30 procenata, a u našoj firmi se trenutno razvija tkzv StandBy sistem koji aktivira električne potrošače samo u slučaju namere korišćenja lifta. To se razvija preko bezkontaktnih senzora, kako za pozivne jedinice, tako i za . Uz uštedu električne energije i mehaničkih sklopova celi sistem se isplati za period od 5 do 7 godina.

Higijena je kao zahtev  uvedena posle pandemije virusa Corona i raspolažemo fenomenalnim rešenjem koje je takođe u izradi, a odnosi se na beskontaktno pozivanje lifta, kao i bezkontaktno upravljanje iz same kabine. S obzirom da su kabine liftova veliki izvor zaraze, došli smo na ideju da korištenje svedemo na nultu toleranciju u smislu  dodirivanja bilo koje površine u liftu. U saradnji sa našim poznatim stručnjakom iz sveta termodinamike Zoranom Trkljom razvijamo sistem ventilacije i automatske dezinfekcije kabine.

Dugotrajnost je obezbeđena upotrebom visoko kvalitetnih materijala, uređaja ali i samih algoritama koji se brinu o optimizaciji svakog sklopa pojedinačno.

Koliko smo sigurni u dugotrajnost govori činjenaica da je garancija na naše proizvode 6 godina što je veoma retko u svetu. Naravno da se garancija podrazumeva naše ili od nas osposobljene ljude za održavanje.

Estetika je sastavni deo vrhunskog proizvoda,a o preciznosti najbolje govori podatak da je električni i hardverski deo projekta, kao i cela projektna dokumentacija urađena u jednom od najboljih softvera na svetu za tu namenu SOLIDWORKS. Upotrebljeni su najkvalitetniji materijali rezani i printani na CNC mašinama.

Mobilna aplikacija za korisnike SMART lifta je posebno razvijena aplikacija za korisnike android mobilnih telefona.

Razvojem tehnoloških inovacija, omogućili smo našim klijentima da svoj pametan lift pozovu iz svog doma uz svu udobnost koju pruža naša mobilna aplikacija.

Pristup aplikaciji imaju samo registrovani stanari korisnici našeg SMART lifta. Njima je omogućeno da u realnom vremenu posmatraju gde se lift nalazi i da li je stigao u njihovu stanicu. 

Modernim sistemom komunikacije lift će preko internet veze komunicirati sa vašim mobilnim uređajem.

Ovaj sistem je uveden i prilagođen našim korisnicima, ne samo da bi skratio vreme čekanja, nego i da bi smanjio mogućnost potencijalnog prenošenja Covid-19 virusa.


Brz odgovor servisne službe je imperativ u mnogim situacijama, ali naš sistem je odrađen tako da servisna služba istog trenutka kada se desi kvar, poseduje informaciju, na kojoj je adresi kvar, koji je opis kvara, te shodno tome odlazi na teren sa potrebnim rezervnim komponentama. Znači da je izbegnuto vreme poziva za pomoć iz kabine, dolaska servisera da identifikuje kvar, pa ponovni dolazak da se isti popravi.

Serviser ima mogućnost da shodno svojoj proceni obavesti putnike u kabini za koje vreme stiže, što deluje na putnike pozitivno sa psihološkog aspekta. Putnici u slučaju da su zarobljeni u liftu dobiju i vizuelnu i zvučnu poruku vremena dolaska servisera.

Cena je kompromis tehnoloških rešenja poslednje generacije i standarda kao i  finansijskih mogućnosti korisnika.

S obzirom da na tržištu nismo videli da postoji ovako kompletno rešenje, posebno uzimajući u obzir veoma napredne programske algoritme, nismo u situaciji da možemo da nazovemo nekoga konkurencijom, ali okvirno gledano u poređenju sa najpoznatijom kućom u Evropi, naša cena je oko 50 procenata cene njihovog najnaprednijeg sistema upravljanja.

Statistički izveštaji su veoma važan deo slagalice, koji nas vodi kroz dalji razvoj ali i povećava sigurnost i optimizaciju uređaja. Veoma smo ponosni na razvoj softverskog SELF-LEARNING segmenta koji se upravo oslanja na statističke podatke. Npr. zamislite da gđa. Marija svako jutro radnim danom odlazi na posao u 6 i 15, naš smart algoritam će na osnovu tih podataka ako lift nije u upotrebi već posle određenog vremena i naprednih  kalkulacija čekati gđu Mariju u isto vreme sa otvorenim vratima.

Takođe statistički podaci koje softver memoriše imaju svrhu da se izbacuju ili preventivno deluje na neke od sklopova koji su skloni kvaru.

Zaključak:

Jedinstven sistem koji bi doveo u red oblast u korištenju liftova kao javnog prevoza, pojeftinio održavanje, olakšao posao gradskim upravama i svrstao ih u sam vrh svetskih trendova.


Napišite ocenu

Napomena: HTML oznake neće biti izvršene i prikazivaće se kao tekst!
    Loš           Dobar

 • 0 RSD

Tagovi: cmsecs, classic, hmi, pametni, liftovi